Wednesday, November 23, 2011

Äkkigalleria 12 - Tulessa

For this same text in English see: Äkkigalleria 12 - On Fire

Äkkigalleria 12 – Tulessa

Järjestyksessä kahdestoista Äkkigalleria kokoaa yhteen seitsemän suomalaista naistaiteilijaa.
Sukupuoli ei ole ainoa taiteilijoita yhdistävä tekijä, vaan ennen kaikkea he kaikki jakavat voimakkaan tekemisen hengen; he kaikki elävät ja käsittelevät kokemuksiaan teoksiensa kautta. Taiteilijat käyttävät taidettaan kommunikaation välineenä, ja kaikki mitä he viestivät, on selkeää ja itsetietoista.
Kaikki seitsemän taiteilijaa ovat keskittyneet työssään ihmisten ja ihmissuhteiden kuvaamiseen, kukin omalla tavallaan ja näkökannaltaan. He ovat tuoneet itsensä tekemisen keskiöön sekä tarkkailijana että tarkkailtavana, sekä tekijänä että teon kohteena. 
Taiteilijat edustavat myös laajaa taiteellista osaamista. He työskentelevät tekstiilin, maalauksen, veistosten, animaation, grafiikan, performanssin ja videotaiteiden saralla. Kaikki nämä mediat ovat esillä myös Äkkigallerian Tulessa-näyttelyssä.
Taiteilijoiden luomisvoima ja asenne saattaa osittain johtua naiseudesta; elämän kokemisesta tietynlaisen sosiaalisen viitekehyksen lävitse. Se on vaikuttanut heidän tapaansa ajatella ja toteuttaa itseään. Mutta ennen kaikkea nämä taiteilijat ovat voimakkaita ja menestyviä taiteilijoita, joiden luomistavat ovat tulessa.

Äkkigalleria kahdentoista taiteilijat ovat:

Pirjetta Branderille piirtäminen on tapa elää ja kommunikoida. Teoksiensa avulla hän peilaa ihmisten välisiä suhteita ja sitä kuinka ihmiset käyttäytyvät toisiaan kohtaan niin tunnekuohuissa kuin välinpitämättömyyden puuskissa. Brander ei teoksissaan julista eikä tuomitse. Hän vain kylmänrauhallisesti kuvittaa voimakkaimmatkin tunnekuohut voimakassisältöisiksi taideteoksiksi.
Äkkigalleria kahdessatoista Brander esittää animaatioteoksensa Purgatory.

Turkulainen graafikko Annika Dahlsten keskittyy teoksissaan ihmisen ja erityisesti naisen ja naiseuden kuvaamiseen. Hän käyttää kirkkaita värejä ja erilaisia tekstuureja esiintuodessaan tapoja joilla eri ihmisryhmiä on luokiteltu ja kohdeltu kautta historian.
Äkkigalleriassa Dahlstenilta on esillä teoksia kahdesta teossarjasta. Fire Fire ja Teepöydän ääressä -sarjan teokset ovat valmistuneet vuonna 2010.

Eeva-Mari Haikala on Lontoossa ja Helsingissä työskentelevä kuvataiteilija ja vapaa kirjoittaja. Hänen performanssiteoksensa ovat pelkistettyjä, jopa ilmeettömiä, ja humoristista katsauksia taiteilijan omaan elämään ja häntä ympäröivään kulttuuriin. Äkkigalleriassa Haikalalta on esillä dokumentaatio marraskuussa 2011 Lontoossa esitetystä performanssiteoksesta.

Arja Jäppinen on jyväskyläläinen kuvanveistäjä. Hänet tunnetaan parhaiten humoristista ja värikkäistä, reippaalla otteella tehdyistä ihmisfiguureistaan. Jäppinen nautiskelee huippuunsa trimmattujen ihmiskehojen, kuten tanssijoiden ja urheilijoiden kuvaamisesta, mutta samanlaisella antaumuksella toisintaa myös kehoistaan vieraantuneiden ihmisten kehonkieltä.
Äkkigalleriassa Jäppiseltä on esillä näyttelyä varten tehty paperimassaveistos.

Minna Suoniemi on Tampereella ja Helsingissä työskentelevä videotaiteilija. Hän tarkastelee teoksissaan ihmisiä sosiaalisina olentoina tunteineen ja estoineen. Suoniemen pelkistetyt, mutta voimakkaat videoteokset pakottavat katsojan miettimään omia tapojaan käsitellä ja ymmärtää naiseutta historiallisena ja modernina ilmiönä.
Äkkigalleriassa Suoniemellä on ensiesityksessä teos Punahilkka ja susi, sekä vuonna 2008 valmistunut Iso paha.

Pauliina Turakka-Purhonen on helsinkiläinen kuvataiteilija, jonka voimakkaat tekstiiliveistokset omakuvineen ja kulttuuri- sekä uskontohistoriallisine viittauksineen kuvaavat nykyihmisen sielunmaisemaa hektisessä ympäristössään.
Äkkigallerissa Turakka-Purhoselta on esillä useita teoksia.

Ulla Virta on jyväskyläläinen graafikko, jonka pitkä taiteilijaura on herättänyt huomiota maailmalla. Hänen vedoksensa piirtää maailmasta intohimoisen ja palavan kuvan, jossa rakkaus ja vastoinkäymiset kutoutuvat elinvoimaisiksi viivoiksi.
Äkkigalleria kahdessatoista Virralta on esillä uusi teos Liekki.

Avajaiset ovat keskiviikona 23.11. kello 17-19.
Tero Hannulan 'Anarkismi on nainen' on runoperformanssi ja ylistyslaulu naiseudelle ja vapaudelle. Esitys on luotu Äkkigalleria 12-näyttelyä varten eikä sitä tulla esittämään muissa yhteyksissä. Lauantaina 26.11 kello 18.

Äkkigalleria 12
Gummeruksenkatu 5
Avoinna 24. – 27.11. klo 13–19

No comments:

Post a Comment